Tuesday, September 8, 2015

Nur Zuliana Zulkifli Martin

Introduction

Name: Nur Zuliana binti Zulkifli Martin
Class: 3 Al-Farabi
School : SMK Sungai Pusu

Tuesday, September 1, 2015

Friday, August 28, 2015

MENEGUR ADA CARANYA

Saya bagi satu situasi.

Seorang wanita bertudung labuh, tapi akhlaknya teruk. Bagaimana cara nak tegur?

Ada orang dia tegur macam ni :

"Baik tak payah pakai tudung kalau akhlak teruk!!!"

"Sia-sia pakai tudung labuh tapi akhlak tak melambangkan pakaian..."

Hakikatnya, cara menegur ini adalah SALAH.

Sebab, dia pakai tudung tu adalah satu benda yang perlu diberi penghargaan dan ia tidak sia-sia! Cuma, bab akhlak, kita tegur lah. The point is, kenapa kata "baik takpayah pakai tudung?" atau "sia-sia pakai tudung?" dan sebagainya???

Cara menegur yang baik adalah :

"Pakai tudung dah bagus dah..Labuh lagi.. Cuma, tolong cuba ubah akhlak ye..."

***

P/s: Kaedah ini terpakai pada semua situasi. Bukan tudung je. Contoh, orang yang solat tapi couple. So, jangan cakap:

"Baik kau tak payah solat kalau kau couple!"

"Sia-sia kau solat kalau buat maksiat...."

Solat dia tak sia-sia insyallah. Cuma, islam bukanlah solat sahaja:)


By Nur Zuliana Zulkifli Martin

Wednesday, August 12, 2015

Wednesday, September 3, 2014

NETWORK & INTERNET

A network is a group of two or more computer systems linked together. There are many types of computer networks, including :
  • Local-area networks (LANs) : The computers are geographically close together (that is, in the same building).
  • Wide-are networks (WANs) : The computers are farther apart and are connected by telephone lines or radio waves.
  • Campus-area networks (CANs) : The computers are within a limited geographic area, such as a campus or military base.
  • Metropolitan-area networks (MANs) : A data network designed for a town or city.
  • Home-area networks (HANs) : A network contained within a user's home that connects a person's digital devices.    

In addition to these types, the following characteristics are also used to categorize different types of networks :
  • Topology : The geometric arrangement of a computer system. Common topologies include a bus, star, and ring. 
  • Protocol : The protocol defines a common set of rules and signals that computers on the network use to communicate. One of the most popular protocols for LANs is called Ethernet.
  • Architecture : Networks can be broadly classified as using either a peer-to-oeer or client/server architecture.
Computers on a network are sometimes called nodes. Computers and devices that allocate resources for a network are called servers.
_________________________________________________________________________________

The Internet is a global system of interconnected computer networks that use the standard Internet protocol suite (TCP/IP) to link several billion devices worldwide. It is an international network of networks that consists of millions of private, public, academic, business, and government packet switched networks, linked by a broad array of electronic, wireless, and optical networking technologies. The Internet carries an extensive range of information resources and services, such as the inter-linked hypertextdocuments and applications of the World Wide Web (WWW), the infrastucture to support email, and peer-to-peer networks for file sharing and telephony.


By NUR ZULIANA BINTI ZULKIFLI MARTIN
-Nur Zuliana Zulkifli Martin

Thursday, August 28, 2014

JANGAN MENCARUT

Mencarut adalah tanda HATI KOTOR. Kalau korang sikit-sikit nak guna perkataan 'fuck', 'bitch', 'bangang', 'sial', 'babi', 'bodoh' dan yang sama waktu dengannya, tak kisahlah sama ada semasa bersembang, atau dalam status dan komen FB, tweet atau retweet perkara-perkara yang ada unsur di atas. Sedarlah bahawa HATI korang tengah KOTOR dan BUSUK.

Hanya hati yang kotor dan busuk akan mengeluarkan kata-kata dan tulisan yang kotor dan busuk.

"Hati ibarat kuah, dan lisan adalah senduk yang mencedok kuah tersebut. Jika kuah itu bersih, apa yang dicedok juga bersih... Jika kuah itu kotor, apa yang dicedok juga kotor..."


Sentap? Jadi, apa lagi... BERUBAHLAH!

By Nur Zuliana Zulkifli Martin

MENEGUR ADA CARANYA

Saya bagi satu situasi.

Seorang wanita bertudung labuh, tapi akhlaknya teruk. Bagaimana cara nak tegur?

Ada orang dia tegur macam ni :

"Baik tak payah pakai tudung kalau akhlak teruk!!!"

"Sia-sia pakai tudung labuh tapi akhlak tak melambangkan pakaian..."

Hakikatnya, cara menegur ini adalah SALAH.

Sebab, dia pakai tudung tu adalah satu benda yang perlu diberi penghargaan dan ia tidak sia-sia! Cuma, bab akhlak, kita tegur lah. The point is, kenapa kata "baik takpayah pakai tudung?" atau "sia-sia pakai tudung?" dan sebagainya???

Cara menegur yang baik adalah :

"Pakai tudung dah bagus dah..Labuh lagi.. Cuma, tolong cuba ubah akhlak ye..."

***

P/s: Kaedah ini terpakai pada semua situasi. Bukan tudung je. Contoh, orang yang solat tapi couple. So, jangan cakap:

"Baik kau tak payah solat kalau kau couple!"

"Sia-sia kau solat kalau buat maksiat...."

Solat dia tak sia-sia insyallah. Cuma, islam bukanlah solat sahaja:)


By Nur Zuliana Zulkifli Martin

Wednesday, August 27, 2014

Me, Myself & I

Assalamualaikum ! Hai :)
Nama diberi Nur Zuliana binti Zulkifli Martin :)
Alhamdulillah, masih bernyawa selama 14 tahun :)
Sedang menuntut ilmu di SMK Sungai Pusu :)


By Nur Zuliana Zulkifli Martin